Duurzaamheid

Zelf opwekken van duurzame energie

Het opwekken van energie met zonnepanelen (pv-cellen), zonneboiler, warmtepomp of pelletketel wordt steeds interessanter. De opbrengst van deze duurzame producten wordt steeds hoger. Daarnaast worden deze installaties steeds goedkoper. Ook de overheid draagt bij met subsidies, waardoor u de investering snel terugverdient. Een andere manier om energie te besparen is om de cv-ketel te optimaliseren voor uw woning. De meeste cv-ketels in onze huizen staan verkeerd afgesteld, waardoor er onnodig energie en geld verdwijnt.

Zonnepanelen

De terugverdientijd van zonnepanelen is tegenwoordig gemiddeld zeven jaar. Na die zeven jaar heeft u nog minimaal 18 jaar profijt van de zonnepanelen en heeft u gratis stroom. Wij zijn officieel dealer van Sunned en kunnen daarom een scherpe prijs offreren.

Zonneboilerinstallatie

Een zonneboilerinstallatie bestaat uit panelen die net als zonnepanelen op het dak liggen en een boiler. De vloeistof in de panelen op het dak wordt opgewarmd door het zonlicht en de vloeistof verwarmt op haar beurt het water in de boiler. Dit water kan gebruikt worden voor warm tapwater, of voor lage temperatuurverwarming. Ook is het mogelijk om een zonnegas combiketel te nemen. Deze ketel schakelt over op gas als er meer energie nodig is.

Warmtepomp

Er zijn verschillende soorten warmtepompen en wij maken hoofdzakelijk gebruik van lucht-lucht en lucht-water warmtepompen. De koeling van een koelkast werkt vergelijkbaar met een warmtepomp. In feite verwarmt de warmtepomp de ruimte op koude dagen, maar kan hij ook koelen op warme zomerse dagen. Een warmtepomp gebruikt uiteraard stroom en een combinatie van warmtepomp en zonnepanelen zorgt voor een duurzaam verwarming en koelsysteem.

Stadsverwarming en warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp werkt goed in combinatie met stadsverwarming. Een lucht-water warmtepomp neemt geheel of gedeeltelijk de warmtecapaciteit over van de stadsverwarming.

Pelletketel

Een pelletketel werkt hetzelfde als een cv-ketel, alleen is de brandstof anders. Een pelletketel gebruikt in de verbrandingskamer pellets. Pellets zijn samengeperste organische korrels van bijvoorbeeld zaagsel. De verbranding van pellets in een pelletketel is zo afgesteld dat er buiten geen verbrandingslucht hangt zoals bij een openhaard. Pellets zijn als brandstof goedkoper dan gas, maar vraagt om meer aandacht. Het is noodzakelijk om de voorraadkamer van de pelletketel regelmatig bij te vullen en om de as te verwijderen. Verder is een pelletketel net zo veilig als een cv-ketel en een mooi duurzaam alternatief voor een cv-ketel.

Cv-optimalisatie

De meeste cv-installaties worden niet goed afgesteld nadat deze worden opgeleverd. Dit betekent dat er veel energie bespaard kan worden door deze op wensen van u als bewoner af te stellen. Vaak staan in verschillende ruimtes de radiatoren dicht, waardoor de capaciteit van de cv-ketel te groot is en deze kan worden teruggeschroefd. Het kan ook zijn dat een ruimte minder snel warm wordt dan een andere, waardoor er meer gestookt wordt om het overal warm te krijgen. Vaak staat de temperatuur van de cv-ketel te hoog en is de retourtemperatuur dusdanig hoog, dat het effect van de HR functie teniet wordt gedaan. Wanneer u energie wilt besparen, dan kunnen wij de cv-installatie zo voor u inregelen dat u aanzienlijk energie bespaart.

Wilt u meer weten over het opwekken van duurzame energie, een offerte op maat ontvangen of uw cv-installatie laten optimaliseren? Neem dan contact met ons op, of bel: 013 542 2142 .